maandag 20 juni 2011

Veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen wordt vernield!

Op zondag 29 mei bestormden en vernielden een driehonderdtal mensen een aardappelveld in Wetteren nabij Gent. Het betrof niet zomaar een aardappelveld. Het betrof een experiment van verschillende statelijke instanties waarbij met allerlei wetenschappelijk gemanoeuvreer geprutst werd met de genetica van aardappelen. Een edele zaak volgens de betrokken partijen. De nieuwe aardappelen zouden immers resistent kunnen gemaakt worden tegen de zogeheten aardappelziekte, een soort van plantenziekte die jaarlijks tonnen pesticiden vraagt. Fijn, zou je denken, dat die vooruitgangsgeile wetenschappers ook eens aan onze gezondheid denken en eindelijk die giftige pesticiden de wereld uit willen helpen. Uiteraard gaat het hen daar niet om. De Staat pompt miljoenen euro's in dit experiment omdat die tonnen pesticiden ook tonnen geld kosten, en omdat de aardappelziekte jaarlijks de productiecijfers tegenwerken. Het is dus de vooruitgang van de economie waar ze van wakker liggen, niets meer, niets minder. Een ander voorbeeld liegt er minder om. In Zwijnaarde, nog geen 20 kilometer van Wetteren, zijn ze gretig aan het klooien met het DNA van populieren, omdat ze denken van deze reusachtige bomen een nieuwe vorm te kunnen creƫren die meer kan opbrengen voor de hout- en papierproductie. En zo gaat het toch keer op keer. Zelfs op het gebied van kankerbestrijding (want ik hoor je al denken) spendeert de overheid bakken poen aan wetenschappelijk onderzoek, niet zozeer om de menselijke miserie die deze ziekte met zich meebrengt uit te roeien, maar omdat het min of meer in leven houden van al deze zieken de vooruitgang van de begroting saboteert. En op termijn zou hier toch iets aan gedaan moeten worden.
We staan volledig achter de vernieling van dit veld omdat we er van overtuigd zijn dat dit het enige zinvolle is dat je met deze manipulerende vooruitgangslogica kan doen; kapot maken, vertrappelen, met wortel en al uittrekken.

Naast het weerzinwekkende feit dat al deze wetenschappelijke snufjes onvoorwaardelijk ten dienste staan van de economie, brengen ze op zichzelf ook wat ongewenste neveneffecten voor onze vrijheid met zich mee. Want hoe ingewikkelder dat alles wordt, hoe minder mensen er iets van snappen, en hoe meer we overgeleverd worden aan een kleine horde techneuten en de Staat om rampen te voorkomen. De vooruitgang versterkt op die manier per definitie de controle die de macht op ons leven heeft. Herinner je de beelden nog van Fukushima vlak na de kernramp? Het zag er uit als een oorlogszone. De uniformen varieerden er van helwit tot groen, maar de bezetting, daar kon je niet naast kijken.

Door het steeds verder drijven van deze winstgevende technologieƫn wordt onze omgeving onherroepelijk verkracht. Wanneer het dan ook nog eens faliekant begint mis te lopen, wordt elk leven gewurgd. En dan komen de Staat en haar wetenschappers aandraven (met lijkzakken en machinegeweren) als reddende crisismanagers. Fijn is dat. Iedereen lijkt vergeten dat zij verantwoordelijk zijn voor het bestaan van deze waanzin.

Er zijn redenen genoeg om tegen de technologie te vechten. Ze is aan een razend tempo de natuur aan het vernietigen, en onderweg worden we allemaal veroordeeld tot gevangenen van de vooruitgang en het stelletje geleerden en machthebbers die haar richting geven.
De eigenaars van het experiment in Wetteren, waaronder de universiteit van Gent, zijn blijkbaar stevig in hun gat gebeten. Ze hebben ondertussen de veldbelagers tot een bende fundamentalisten vervloekt, en beloven op hun democratisch communiezieltje deze kozakken genadeloos te zullen vervolgen. We hadden van hen niets anders verwacht. Als gedreven liefhebbers van het systeem verwensen ze haar tegenstanders. Ze zoeken manieren om ons te stoppen, ons te ontmoedigen en ons de duvel aan te doen. Maar maak je geen zorgen, dat is insgelijks jongens.