donderdag 3 november 2011

De sleutelvreters eisen hun rechten op...

cipier m : mislukte flik, sleutelvreter, folteraar, volstrekte sufferd, machtsgeiler etc

De enige vakbond in België die nooit zonder compromis de onderhandelingstafel verlaat is zeker wel de cipiersvakbond. Ze staat op haar strepen, ze voert actie, ze staat altijd paraat om meer geld en minder werkdruk te eisen, ze bekomt meer betaalde stakingsdagen dan werkdagen, en vaak krijgt ze wat ze gevraagd heeft. Een voorbeeld voor de kwaaie proletariër? Allerminst. De dromen van de cipiersvakbond zijn namelijk onze nachtmerries. Wanneer de cipiers actie voeren, is dat altijd in ons nadeel.

Wanneer de cipiers staken, betekent dat 24 uur op 24 opsluiting in de cel. Geen douche, geen wandeling, geen activiteiten, geen bezoek, geen mogelijke vrijspraak. Wanneer zij staken, neemt de politie het over met de enige taal die zij kennen: de taal van de matrak en de boeien. In 2010 werden er 106 stakingsdagen geteld, dat is bijna 1 dag op 3. 3250 lokale politie en 2254 federale politie werd tijdens die periode opgetrommeld. Wanneer ook de politie dreigt met staking omdat de cipiers hen er zo vaak bij roepen, verandert de staking tegenwoordig in 'minimumdienst'. Voor de gevangenen betekent dat hetzelfde: geen douche, geen wandeling, geen bezoek.

De voorbije maanden, wanneer de cipiers in Sint-Gillis hun rechten opeisten, betekende dat:

- dat zij beslissen welke gevangenen overgeplaatst worden en onder welke omstandigheden
- het bekomen van een speciaal ingerichte isoleercel
- een ploeg cipiers die opgeleid zijn om gevangenen in elkaar te slagen
- het regime en het reglement dat aangepast wordt naar hun welbehagen
- minder bewegingsruimte voor gevangenen, meer voor cipiers.
- meer cipiers om gevangenen te kleineren, verzet in de kiem te smoren, meer repressie
- 5 bijkomende interventiekits: schilden, helmen, matrakken, tasers, pepperspray, en uiteraard de vrijgeleide om die te gebruiken.

Al deze eisen van de cipiers werden ingewilligd.

Begin oktober protesteerden enkele gevangenen tegen de omstandigheden in de gevangenis; ze worden verplicht om onder koud water te douchen, hun dossier wordt door de cipiers voor hun neus verscheurd, bezoek wordt geannuleerd of verboden etc. Ze bezetten de binnenplaats. De nieuwe knokploeg van speciale opgeleide cipiers met allerhande wapens stormen de binnenplaats op en massacreren de gevangenen. Er vallen zwaargewonden. Ten minste één persoon wordt naar het ziekenhuis gebracht. In de media wordt hier met geen woord over gerept, zij blaten enkel de eisen voor meer repressie van de cipiers na. Dat is trouwens een constante aan het worden in de laatste maanden: er sijpelt amper nog nieuws naar buiten in de officiële media over de bewegingen van gevangenen, de revoltes enzovoort, zonder twijfel om de revolte beter te kunnen verstikken door ze te isoleren van de rest van de wereld.

Maar begrijp ons niet verkeerd: wij steunen het staken van het cipierswerk 100%. Het werk staken in de zin van stoppen om beul te zijn. Stoppen cipier te zijn omdat er eenvoudigweg geen gevangenissen meer zijn. Ziedaar een totaalstaking waarin we ons volledig kunnen vinden.