donderdag 3 november 2011

Kroniek van de scholen

Zoals de tekst hiernaast reeds zei, zijn aanvallen en sabotages tegen de school niet zeldzaam. Om een indruk te geven van de reikwijdte van dit bevrijdende fenomeen, brachten we enkele daden van de laatste weken bijeen.

SINT-GILLES - Nadat de directie een fouillering had bevolen van tientallen leerlingen om gestolen voorwerpen terug te vinden, beginnen vele leerlingen te rebelleren. Ze weigeren om terug naar de klaslokalen te gaan, bezetten de speelplaats en beginnen de schoolgebouwen te vernielen. Uiteindelijk laat de directie de politie tussenbeide komen om de orde en de gehoorzaamheid te herstellen. Enkele dagen later ondergaat een andere school in dezelfde wijk, vlakbij het Betlehemplein een nachtelijke verwoesting. Al het materiaal dat iets waard was, werd gestolen, de klaslokalen en de bureaus werden vakkundig verwoest. De directie spreekt er van een "wraakactie voor de fouillering en de politie-interventie in een nabije school". De lessen werden voor minstens enkele weken opgeschort.

CHARLEROI - 's Nachts wordt een bijgebouw van een technische school in brand gestoken. De brandweer kan voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidt.

MARCHES - 's Nachts steken onbekenden vuilbakken in brand op de speelplaats van het Atheneum. Het vuur verspreidt zich en een groot deel van het schoolgebouw brandt uit. De lessen worden voor onbepaalde tijd opgeschort.

HUY - Hetzelfde als in Marches, maar het vuur van de brandende vuilbakken verspreid zich niet verder naar de gebouwen van de secundaire school.

JAMBES - Maandagmorgen, enkele uren voor de aankomst van de leerlingen, vernielt een brand het gebouw van het Internaat en beschadigt enkele klaslokalen. De lessen worden opgeschort.