maandag 26 maart 2012

Berichten van wanorde 27

Scherven – In de gevangenis van Merkplas weigeren een veertigtal gevangenen om na de namiddagwandeling terug te keren naar de cellen. Enkele ramen worden ingegooid. De cipiers roepen de lokale politie erbij, die op hun beurt het interventie eskadron van de federale er moeten bijhalen. Verschillende mensen werden overgeplaatst. Eenzelfde scenario speelde zich af in de gevangenis van Andenne. De invoering van een nieuw regime weekte daar heel wat reactie los. Nadat de wandeling al een keer geblokkeerd werd, weigert enkele dagen later een groep gevangenen na de wandeling binnen te gaan. Ze eisen een collectieve overplaatsing. De interventie eenheid komt ter plaatse en drijft iedereen binnen. Een tiental gevangenen worden in isolatie geplaatst en later overgeplaatst.

The roof, the roof... - In een Audi garage in Ledeberg (Gent) wordt brand gesticht, 12 voertuigen worden vernield. In Deurne spreekt de brandweer van een accidentele brand in een hangar met luxewagens (4 voertuigen afgefikt) maar de oorzaak van de brand kan ze niet aanwijzen. Ook in Luik, Charleroi en Gent blijken verschillende voertuigen vatbaar voor vlammen.

Kalash – Bij de overval op een boot in het Albertkanaal ter hoogte van Herstal, probeert de politie tussen te komen. Dat levert een flik een kogel op in het been. In Namen willen de flikken een voertuig controleren waarop een achtervolging volgt. Op de autostrade stappen vier individuen uit, schieten richting politie en verdwijnen in de natuur.

Uitnodiging – Sinds november worden heel wat reclamepanelen in het Brusselse grondig aangepakt. Op bepaalde momenten werden tot vijftig panelen per nacht vernield. Wat de advertentiebedrijven tot 30 000 euro per nacht kostte. JC Decaux haalt nu opgelucht adem dat in februari “de situatie gekalmeerd is tot een 'normaal niveau'”. Dat klinkt als een uitnodiging om een tandje bij te steken.

Zingeving - Leven in deze maatschappij kan soms zwaar doorwegen. In die mate dat sommigen geen zin meer zien in verder te leven. Dat betekent niet noodzakelijk dat zelfmoord een zinloze daad moet zijn. Een chauffeur waagt een zelfmoordpoging (of dat is toch zijn verklaring nadien tegenover de politie) door in te rijden op een politie escorte voor het paleis van Laken. 7 politie motards moeten afgevoerd worden naar het ziekenhuis waarvan 4 zwaargewond zijn.

Ziekteverlof – Een gevangene die voor medische verzorging naar een ziekenhuis in Soignies werd overgebracht, gaat er vandoor. Enkele vrienden hadden de cipiers overmeesterd in de kamer waarna ze via een nooduitgang in stilte vertrokken waren. Maar de man moest zich enkele dagen later weer laten opnemen met hartproblemen in een ziekenhuis in Wilrijk. Na de medische behandeling zal hij terug overgebracht worden naar de gevangenis van Ittre.