dinsdag 8 januari 2013

Niets is voorbij...

Het revolutionair geweld dat door de straten van Egypte raast blijkt nog lang niet voorbij te zijn. Sinds de islamist Morsi zichzelf tot alleenheerser heeft uitgeroepen, is het protest in de straten weer opgeflakkerd, zo hevig dat Morsi moest afzien van zijn nieuw toegekende macht in een poging om de boel te kalmeren. Dat politiek manoeuver mocht niet baten. In de aanloop naar het referendum (op 15 en 22 december) over de invoering van de nieuwe, grotendeels door islamisten geschreven grondwet, werden de protesten alsmaar heftiger. Dat het gevoel van een “nieuwe” revolutie nog in de straten leeft valt moeilijk te ontkennen. Veel mensen zijn blijkbaar niet van plan om de oude dictator simpelweg in te wisselen voor een nieuwe. Het presidentiëel paleis van Morsi werd door duizenden mensen bestormd. De veiligheidsperimeter van tanks en betonnen muren werd doorbroken door vastberaden mensen met ijzeren staven, stukken beton en molotovcocktails. Op een week tijd gingen meer dan 28 bureaus van de islamistische Moslimbroeders (de partij van Morsi) over het hele land in vlammen op. Op vele plaatsen braken rellen uit en in de industriegebieden werd de algemene staking afgekondigd.
Om het verzet alsnog te verstikken, gaf Morsi aan het leger weer meer bevoegdheden. Soldaten kregen bijvoorbeeld weer de toelating om arrestaties te verrichten. Over heel Egypte werden meer dan honderdduizend soldaten, flikken en 6000 tanks ingezet om het referendum in alle “rust” te laten verlopen. Maar ook dat mocht niet baten. In vele steden kwam het tot heftige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe grondwet. Toen salafisten met bussen naar Alexandrië trokken (één van de verzetshaarden), werden ze er door woedende menigtes en jongeren weggejaagd. Hun bussen werden in brand gestoken.

Laat ons ook niet vergeten dat ook in Tunisië de rust niet teruggekeerd is. De officiële herdenking in Sidi Bouzid van de tweede verjaardag van de zelfverbranding van Mohamed Bouazzizi, waarna de opstand uitbrak, liep niet helemaal zoals de nieuwe autoriteiten het gewenst hadden. Zowel president Moncef Marzouki als parlementsvoorzitter Mustapha Ben Jaafar (beiden van de islamistische partij Ennahda aan de macht in Tunesië) werden uitgejouwd en bekogeld met stenen toen ze het podium beklommen. In vele andere steden vinden er sinds enkele weken trouwens rellen plaats tussen ontevreden jongeren die “een nieuwe revolutie willen” en de ordediensten, zoals bijvoorbeeld in Siliana.

Laten we solidair zijn met allen die vechten voor een ware sociale revolutie, in Egypte, Tunesië en overal ter wereld!