dinsdag 12 februari 2013

Bericht aan de automobilisten

Eind januari werden “Buiten dienst” stickers aangebracht op alle parkeerautomaten van Elsene (in totaal meer dan 200), die toebehoren aan het bedrijf Vinci Park. Vinci beheert niet alleen de afpersingsmachine van de parkeerautomaten in Elsene, maar is ook het bedrijf dat een nieuwe luchthaven wil bouwen in Notre-Dame-des-Landes in Frankrijk, waartegen een vastberaden strijd aan de gang is. De stickers waren vergezeld van de onderstaande affiche:

Bericht aan de automobilisten
Mededeling van de parkeercontroleurs van Vinci Park Elsene

Zoals een collega het al had verwoord in een nationale krant in oktober, we krijgen de wind van voor. We zijn het doelwit van een vijandigheid in de straten die verschillende vormen aanneemt.

Parkeermeters zijn regelmatig gevandaliseerd (met verf, lijm in de gleuf voor de muntstukken of met een afgedekt, versplinterd of doorboord scherm)
herhaalde aanvallen tegen het lokaal van onze afdeling op Lesbroussartstraat 64 (vitrine gebroken, slot dichtgelijmd, bewakingscamera doorgesneden, verf tegen de gevel,... )
we worden dagelijks uitgescholden en lastiggevallen op straat wanneer we werken.

Eerder dan te klagen over onveiligheid zoals anderen doen, hebben wij besloten om ontslag te nemen omdat we bewust zijn geworden aan wat we meewerken en we begrijpen de haat die zich uit tegen ons.

We worden beschouwd als nog meer uniformen die de straten bezetten in wijken waar de parkeermeters bovenop de bewakingscamera's komen. Daarenboven worden we gezien als flikken zonder wapens en dus kwetsbaarder.

Onze uniformen zijn zwart, andere grijs, groen, rood, paars of blauw. Sommige zijn van bedrijven, andere van de staat; we zijn tot het besef gekomen dat we allen dezelfde belangen dienen. Van de controleurs van de MIVB tot de preventieagenten over de bewakers van alle soorten, onze functie bestaat eruit om de armen te doen betalen en hun woede in te dammen. We zijn van die armen die aanvaarden wat de arbeidsmarkt hen voorstelt: wij zijn de “menselijke schilden” van de rijken.

In Elsene, elke dag, door de parkeerautomaten en de boetes, hebben we jullie tientallen duizenden euro's afgeperst voor de zakken van de multinational Vinci. Ondanks alles, staan we nog steeds versteld van de bedachte middelen om ons in onze taak te bemoeilijken. Soms is het enkel een kauwgum in de gleuf, plakband op het scherm, of een beetje modder op de nummerplaat.

We nodigen jullie uit om verder te gaan met manieren te zoeken om deze business te verstoren.

Vandaag gooien we onze uniformen weg en we zullen geen andere aanvaarden!

Sommige parkeercontroleurs van Vinci Park hebben besloten hun werk verder te zetten en aan hun quota van dagelijkse boetes te voldoen.

Dus, als jullie hen tegen komen, zeg dan zeker nog altijd wat jullie van hen denken!