dinsdag 12 februari 2013

Egypte: De macht wordt aangevallen

Voor machthebbers allerhande loopt het momenteel grondig uit de hand in de Egyptische revolutie. Sinds weken staat het land aanhoudend in rep en roer. Het gebeuren is extreem wild en ontsnapt aan alle politieke leiding. We hebben het hier over een lange reeks van blokkades (van metrolijnen, straten, treinen), aanvallen met vuur en stenen (politiekantoren, het presidentiĆ«le paleis, het meest luxueuze hotel van Cairo), bewapening van manifestanten, betogingen en rellen (bijvoorbeeld na de executie van de veroordeelden voor voetbalrellen in Port Said die men eerder trouwens verschillende keren uit de gevangenis heeft proberen te bevrijden, tijdens de herdenking van de aanvang van de Egyptische revolutie op 25 januari 2011,…).

De concrete aanleidingen voor het verhevigen van de protesten over het hele land zijn legio, maar in de diepte gaat het overal over hetzelfde: een krachtige massa mensen die de rug recht na jaren van uitbuiting en onderdrukking en die woedend de macht niet langer aanvaarden, maar diens functioneren helemaal in de war sturen. Hier komen mensen op straat met de geest van revolutie in hun hart, mensen die niet meer afwachten tot de politiek met een oplossing komt aandraven, maar de verantwoordelijken voor hun miserie identificeren en doeltreffend raken.

Een groot deel van deze beweging weigert alle dialoog, terwijl de staat een democratisch discours ophangt dat zegt dat men het recht heeft om vredevol te manifesteren en daarentegen dat alle geweldenaars hard aangepakt zullen worden. Niemand had deze onderdrukkers, deze slachters en arresteerders van honderden manifestanten echter om hun opdringerige mening gevraagd, en dus gaat alles gewoon door, zelfs wanneer er een staat van beleg is in de Suez regio. In de hoofden van de mensen op straat bestaan president Morsi en zijn moslimbroeders al lang niet meer.

Tegen de patriarchale dictatuur
Tijdens de vele bijeenkomsten, betogingen en rellen, net als in het dagelijkse leven speelt er zich nog een ander gevecht voor vrijheid af: dat van vrouwen en mannen tegen het seksueel geweld op vrouwen. Dit seksuele geweld speelt zich dagelijks af op straat, maar ook steeds meer op een georganiseerde manier tijdens protesten. Het gaat hier over mondelinge intimidatie, net als aanrandingen en groepsverkrachtingen door rotzakken die erop uit gestuurd worden door conservatieve leiders, net als een resem macho’s voor wie vrouwen sowieso maar halve mannen zijn en niet thuishoren op straat.

Samen met de denigrerende maagdelijkheidtesten die vele vrouwelijke manifestanten moeten ondergaan na arrestatie op het flikkenbureau, moet deze agressie dienen om de vrouwelijke deelname aan de revolutie in te dammen. Voor sommige mensen met patriarchale denkbeelden in hun hoofd (of ze nu man of vrouw zijn) is het een doorn in het oog dat vrouwen zichtbaar blijven deelnemen, hun stem verheffen, rellen, zichzelf bevrijden van duizend verboden en limieten.

Misschien is de grootste angst van deze liefhebbers van controle niet eens zozeer de ineenstorting van de Egyptische staat, maar wel de ontbinding van het verstikkende familiale karkas waar niemand zichzelf kan zijn en iedereen een toebedeelde rol moet spelen. Hetzelfde familiale karkas dat voor de moslimbroeders en de nieuwe grondwet die ze opgelegd hebben het fundament van de egyptische samenleving is, en voor alle revolutionairen een zuil om te vernietigen.