dinsdag 12 februari 2013

Geen schaamte

De rijken en machtigen kennen geen schaamte. De ware aard van deze maatschappij laat zich weer van haar beste kant zien. Nadat er duizenden mensen bij Ford werden ontslagen, is nu Arcelor Mittal aan de beurt. Er was blijkbaar ergens anders meer geld te vinden…

In de laatste jaren is het mantra in Europa: besparen. Om zoals zij zeggen “de economie” tot rust te brengen. En in een poging om deze nieuwe maatregelen door onze strot te rammen en wat samenhorigheid te creëren, spraken allerhande politiekers ons toe met slogans dat we allemaal een steentje moesten bijdragen om door deze moeilijke tijden te geraken. Dat we samen sterk staan, allemaal overgoten met wat nationale trots om dat gevoel van “wij” te creëren. Maar het werd maar al te snel duidelijk wie die stenen moesten bijdragen. Zoals we overduidelijk in de straten van Griekenland en Spanje hebben gezien. Waar ineens duizenden mensen niet meer nodig waren voor de economie en dus maar beter kunnen wegrotten. Tijdens heel het verhaal van de crisis moesten de rijken niet alleen bijna niet inleveren, ze hebben nog nooit zoveel winst gemaakt. Grote bedrijven en banken hebben in de laatste jaren record winsten behaald. Om de situatie onder controle te houden is er een heel offensief aan de gang. Naast het politieke gekakel om mensen de situatie te laten accepteren, wordt maar al te graag de eeuwenoude tactiek van de terreur/angst gebruikt. Want de machtigen willen helemaal niet dat hun rijkdom en macht gevaar zouden kunnen lopen. Dus waar de pacificatie niet werkt, komt de harde repressie kijken.

Steeds meer en meer mensen worden in een uniform gestopt om ons op een of andere manier te controleren. Het is een vieze ontwikkeling die we hier ontplooid zien worden. Langs de ene kant worden duizenden mensen ontslaan, weggeworpen en aan de andere kant worden er massa’s mensen aangenomen om te controleren of de anderen niet buiten de lijntjes kleuren. Een heel leger controleurs van de RVA en konsoorten zijn hun jacht beginnen opvoeren op de werklozen, om te zien wie van hun er “recht” heeft op het hongerloon dat gegeven wordt aan de werklozen. Om te zien of er niet iemand wat te veel krijgt, worden huizen binnen gevallen, levens omgespit op zoek naar die aanduiding dat er wat “te veel” gekregen is. En als er iemand in hun net valt wordt deze persoon genadeloos dieper de verdoemenis in geduwd.

Het aantal mensen dat niet langer nodig en wenselijk zijn voor deze maatschappij groeit dagelijks. Er valt ook moeilijk naast te kijken dat er steeds meer mensen op straat leven. En tegelijkertijd wordt er gesproken over stadsvernieuwing en het opfleuren van wijken... achter de bloemetjes die ons in het gezicht worden geduwd zijn de dorens goed voelbaar. Steeds meer lofts en luxewoningen, arme mensen worden met “lichte” druk de stad uit geduwd onder het mom van de sociale mix. Mensen kunnen de huur niet langer betalen, de winkel om de hoek wordt te duur, enz. Ook het openbaar vervoer is een goed voorbeeld. Daar proberen ze er een echte oorlogszone van te maken voor al diegenen die geen ticketje hebben gekocht. Allemaal gesteund door steeds meer en agressievere flikken op straat. De bouw van nieuwe gevangenissen om steeds meer mensen in een kooitje te kunnen steken. Allemaal om er voor te zorgen dat iedereen zijn situatie accepteert.