zondag 10 maart 2013

Een gevangenis in Genk?

Sinds de aankondiging van de sluiting van Ford zitten ze in Limburg met een moeilijke situatie. Zowel op economisch als sociaal vlak komen er weer veel problemen bij. Er wordt gekampt met extra werkloosheid en al de bijkomende ongemakken die daar bij komen kijken. Burgemeester van Genk, Wim Dries denkt de oplossing gevonden te hebben voor zijn kopzorgen, net als in Leopoldsburg, wilt hij ook een nieuwe gevangenis. We kunnen niet zeggen dat we echt verrast zijn door zijn oplossing. De laatste jaren heeft de Belgische overheid blijkbaar beslist om al haar problemen op te lossen met nieuwe gevangenissen te bouwen en noemt dit plan dan ook trots: het “masterplan”.

Want van uit het standpunt van de Wim valt het te begrijpen dat een nieuwe bak heel wat van zijn kopzorgen kan verlichten. Een deel van de mensen kunnen al vast gaan wegrotten in de cellen van deze nieuwe gevangenis. Hierdoor komen er dan weer plaatsen op de werkvloer vrij en wordt zo een deel van de werkloosheid opgelost. En langs de andere kant zijn er honderden werkplaatsen als cipier die in te vullen zijn. Dus ze sluiten mensen op en we werven andere mensen aan om ze te bewaken. Dat is al voor zo'n 1000 mensen een oplossing voor het probleem van de Ford historie.

Op deze manier is te zien dat op economisch vlak zo'n nieuwe gevangenis zeker interessant is. En aangezien in de huidige tijden de economie met de scepter zwaait... Maar we mogen ook het sociale aspect van dit nieuwe project niet uit het oog verliezen.
In een regio zoals Genk, waar de aanwezigheid van Ford in mindere of meerdere maten een rol speelde in veel mensen hun leven, zou de sluiting wel eens voor wat onrust kunnen zorgen. Zowel op korte als lange termijn. Aangezien het duidelijk wordt dat velen er jaren van hun leven hebben verspild. Dit is voor de Wim een probleem. Hij wil geen onrust, hij wil controle.
En hoe beter te laten zien aan de bevolking dat hij de controle heeft dan een mastodont van een strafinstelling neer te poten. Zodat iedereen onder haar schaduw kan leven. En misschien wel eens twee keer nadenken voor ze de wet gaan breken.
Wim heeft blijkbaar gekeken naar zijn voorgangers. In Ittre had men na de sluiting van de staalfabriek ook beslist om een nieuwe gevangenis te bouwen. Nadat de arbeiders een zware strijd hadden geleverd bij de sluiting van de fabriek, had een deel beslist cipier te worden en een ander deel zou de cellen vullen.

Dat de Wim zijn oplossing voor zijn problemen in zijn reet steekt. Hij wilt zoals elke andere politieker ons doen laten buigen zodat we alles maar vlotjes accepteren. Dat wij elk van zijn oplossing mogen verpesten zodat er enkel maar problemen voor hem en elke ander politieker bij komen tot ze verdrinken in hun eigen stront.