zaterdag 6 april 2013

Bijeenkomst Sint Gillis

Na een redelijk intensieve verspreiding van talrijke pamfletten (in de straten, op de markt, in de brievenbussen, voor de gevangenissen, in de gevangenissen, aan de uitgangen van de metro...) tijdens de voorafgaande dagen, werd zaterdag 16 maart een bijeenkomst gehouden aan Hallepoort (Sint Gillis) tegen de bouw van een maxi-gevangenis. Enkele tientallen mensen hebben deelgenomen aan de bijeenkomst die vooral heeft getoond dat er een wil is om een radicale strijd te voeren tegen deze nieuwe gevangenis en wat deze betekent in het teken van de veranderingen in Brussel. Twee spandoeken werden opgehangen, er was muziek en een distributietafel met pamfletten, brochures, stickers, affiches enz. Zoals tijdens andere verdelingen waren de reacties van de passanten, in het algemeen, rechtuit sympathiek en geïnteresseerd, en soms toonden ze een duidelijke wil om te strijden. Het gaat er dan ook over om zich zelf te organiseren om deze strijd op te nemen en in te vullen, om offensieve invalshoeken en autonome ruimtes voor discussie, ver van partijen, vakbonden en politiekers, te vinden. Tijdens de bijeenkomst was de politie aanwezig in nabijgelegen straten (een tiental relbusjes van de federale politie, een waterkanon en enkele groepjes flikken in burger), maar is niet tussenbeide gekomen.

In de wijk - mooi opgefleurd met affiches tegen de maxi-gevangenis, graffiti en spandoeken - passeerde enkele dagen later een kleine wilde betoging tegen de bouw van de nieuwe gevangenis en de openluchtgevangenis die de stad stilaan wordt. In de straten van Sint Gillis weerklonk “Ni flic, ni maton, ni maxi-prison - Ni fric, ni patron, vive la rébellion” en het geluid van vuurwerk.

Overal en altijd; de vrijheid wordt niet geven, ze wordt genomen. Dat de angst van kamp verandert en dat de strijd de straat verovert.

Voor meer info over de strijd tegen de bouw van de maxi-gevangenis in Brussel, bezoek www.lacavale.be waar je ook een korte video “Maxi-prison vs Maxi-rébellion” kan terugvinden.